De man kwam in beeld tijdens het internationale politieonderzoek naar Genesis Market genaamd ‘Cookie-Monster’. Gedurende een lange tijd heeft de verdachte een groot aantal bots gekocht via Genesis Market. Met deze bots kon hij gemakkelijk inloggegevens en wachtwoorden van zijn slachtoffers bemachtigen. In twee gevallen is hij erin geslaagd om met behulp van deze bots daadwerkelijk in te breken in de computers van slachtoffers en een totaalbedrag van 93.700 euro te stelen. Daarnaast bezat de man een aanzienlijke hoeveelheid gegevens die bedoeld waren voor phishing, een vorm van internetfraude.
Straf
Het handelen van de man is alleen gericht geweest op snel geld verdienen. Hij hield geen rekening met de eigendommen en privacy van zijn slachtoffers. Door zijn handelen is het vertrouwen dat mensen moeten kunnen hebben in hun persoonlijke digitale omgeving en bij financiële instellingen aangetast. Cybercriminaliteit werkt daardoor ondermijnend. Dit alles rekent de rechtbank de man zwaar aan, zeker omdat hij zeer professioneel te werk is gegaan en alleen door het ingrijpen van politie en justitie een einde is gekomen aan zijn praktijken.
Daarbij komt kijken dat hij eerder al is veroordeeld tot een lange gevangenisstraf voor soortgelijke feiten. Kort nadat hij uit de gevangenis is gekomen heeft hij zich geregistreerd bij Genesis Market en is snel opnieuw de fout in gegaan.
Gezien al het bovenstaande kan de rechtbank niet anders reageren dan met het opleggen van een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank legt hem 4 jaar celstraf op.