DORDRECHT/OUD-BEIJERLAND - Donderdagavond zijn in Dordrecht en Oud-Beijerland opnieuw twee mensen slachtoffer geworden van oplichters die zich voordoen als politie. Deze truc komt sinds een aantal weken, in verschillende varianten, veel voor door het hele land. De politie waarschuwt: agenten komen NOOIT aan de deur om waardevolle spullen of uw pinpas mee te nemen.


De 86-jarige bewoonster van een huis in Dordrecht-centrum werd donderdag 4 juli om 16.00 uur gebeld door een vrouw die zich voorstelde met de naam van een echte wijkagente. Die naam hebben de oplichters waarschijnlijk van internet gehaald. De zogenaamde wijkagente vertelde de vrouw dat haar naam was gevonden bij een overval en dat er een politieagent langs zou komen om haar waardevolle spullen te checken. Om vertrouwen te wekken, zei de nepagente aan de telefoon dat ze de oude vrouw een code zou geven en dat ze alleen iemand die aan de deur dezelfde code kon noemen, moest vertrouwen.

Even later kwam er inderdaad een man aan de deur met die bewuste code. De vrouw heeft deze man haar spullen gegeven. Later bleek dat de oplichters niet alleen haar spullen hadden gestolen, maar ook flinke bedragen van haar rekening hadden gehaald.

Ook in Oud-Beijerland is donderdagavond 4 juli een 89-jarige vrouw gebeld door een nepagent. In dit geval werd gebeld door een man die zich voordeed als agent. Ook hij noemde een naam van een agent en ook hier kwam er iemand aan de deur om , in dit geval, sieraden op te halen.

Verschillende smoezen
De oplichting door nepagenten komt overal in het land voor de laatste tijd. Ze gebruiken verschillende verhalen. Bijvoorbeeld dat er inbrekers in de buurt actief zijn en dat er een agent langs zou komen om hun waardevolle spullen of geld veilig te stellen. Bijvoorbeeld in een kluis op het politiebureau. Of zoals vanavond over een overval.

Echte naam wijkagent misbruikt
Slachtoffers worden soms van te voren eerst gebeld door iemand die zich voordoet als politieagent of wijkagent, soms zelfs met de juiste naam van de echte wijkagent, die vraagt of er waardevolle spullen in huis liggen. Er komt dan later iemand van de ‘politie’ langs, soms zelfs in uniform om de spullen op te halen. “Maar zelfs al hebben ze een uniform aan, vertrouw deze werkwijze niet. De echte politie zal nooit aan de deur komen om waardevolle spullen op te halen.”

Zeer geloofwaardig
Ook de ‘oudere’ smoes waarbij oplichters zich voordoen als iemand van de bank komt nog steeds voor. Deze zogenaamde bankmedewerker heeft vaak een verhaal over fraude met een bankrekening en vanwege een dreigende oplichting de pinpas op te willen halen. Deze telefoontjes kunnen zeer geloofwaardig en overtuigend zijn, maar zowel de politie als de bank zal nooit met dit soort vragen of verzoeken bellen.

'Spoofing'
Het kan zelfs zo zijn dat als ze bellen, u wel het telefoonnummer van de politie in beeld ziet. Maar daadwerkelijk gaat het om een ander nummer dat daarachter zit. Daar hebben ze technische trucjes voor. "Dat trucje noemen wij spoofing. Uiteindelijk komen ze bij je aan de deur met een babbeltruc en nemen ze je spullen afhandig, onder het mom van dat ze die spullen in veiligheid gaan brengen."

Bel 0900-8844 voor een check
De politie roept inwoners op om alert te zijn op deze oplichters. “De politie vraagt nooit over de telefoon of mensen waardevolle spullen of geld in huis hebben. De politie vraagt nooit om jouw pincode of bankpas. Geef die ook nooit, maar dan ook nooit, mee", zegt de politie. “Mocht er dan toch iemand aan je deur komen die zich voordoet als politieagent, vraag diegene dan om zijn legitimatie. De politie heeft altijd legitimatie bij zich, dus als ze die niet kunnen tonen, doe direct de deur dicht en bel 112 om ons te waarschuwen.” Wordt u telefonisch benaderd en vertrouwt u het niet, hang op en bel zelf naar de politie op 0900-8844 voor een check. Of vraag een bekende om hulp.