ROTTERDAM/PAPENDRECHT - De politie heeft op dinsdagochtend 7 mei drie verdachten aangehouden in een onderzoek naar digitale oplichting. Het gaat om een 20-jarige en 22-jarige Rotterdammer en een 22-jarige man uit Papendrecht.


De politie kwam de mannen op het spoor door informatie uit een groot internationaal onderzoek. In dit onderzoek werden in april al verschillende aanhoudingen verricht. Onderzoek naar één van die verdachten, een 21-jarige man uit Papendrecht, leidde de politie naar de drie verdachten die vorige week dinsdag zijn aangehouden.

Deze mannen worden verdacht van onder andere telefonische oplichting, ook wel F-Game (fraudegame, het plegen van internetfraude) genoemd. Zo worden de mannen ervan verdacht om -veelal senioren- opgebeld te hebben, waarbij ze zich voordeden als medewerker van een bank of van de overheid. Bij dit type oplichting, belt een oplichter met de mededeling dat er iets mis is met iemands bankrekening of met een betaling. Om dit op te lossen, wordt een slachtoffer onder druk gezet om iets te doen. De ‘bankmedewerker’ zegt bijvoorbeeld dat het probleem is op te lossen door geld over te maken naar een ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. In werkelijkheid maakt iemand geld over naar een rekening van de oplichter. Daarnaast worden de mannen ook verdacht van ‘’vriend(in) in nood’’ fraude. Hierbij zouden de verdachten zichzelf via WhatsApp hebben voorgedaan als een goede vriend(in) die financiële hulp nodig heeft. Vervolgens werd de slachtoffers gevraagd om een bedrag over te maken via een betaalverzoek om de zogenaamde vriend uit de brand te helpen. In werkelijkheid kwam het berichtje van de verdachten die zich voordeden als een bekende, en op werd op een slinkse wijze geld gestolen van de slachtoffers.

De 22-jarige man uit Papendrecht en de 22-jarige Rotterdammer worden daarnaast ook verdacht van witwassen.

Na de aanhouding van de mannen, hebben rechercheurs doorzoekingen gedaan in meerdere panden. Hierbij zijn verschillende gegevensdragers, zoals mobiele telefoons en laptops, designerkleding en een vuurwapen aangetroffen en in beslag genomen.

Alle drie de mannen die op 7 mei werden aangehouden, zijn op vrijdag 10 mei voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijven langer vastzitten. De 21-jarige man uit Papendrecht die in april werd aangehouden, zit momenteel nog in bewaring.

Wat kunt u zelf doen?
Twijfelt u of u een oplichter aan de telefoon of aan de deur hebt, of van hen een berichtje ontvangt? Ook bij lichte twijfel: verbreek de verbinding direct of doe de deur direct dicht. Zoek zelf het juiste telefoonnummer van uw bank of vriend(in), de politie of overheidsinstantie. Bel en vraag of het klopt wat u is verteld en wat u werd gevraagd te doen. U kunt ook altijd uw bankkantoor of het politiebureau bezoeken en uw ervaring delen. Dit is de enige manier om zeker te weten dat u daadwerkelijk de juiste persoon of instantie spreekt.

Bekijk meer over dit onderwerp op deze pagina’s op politie.nl:


Toch slachtoffer van telefonische oplichting?
Als u toch slachtoffer geworden bent van telefonische oplichting, schaam u dan niet. U bent echt niet de enige die dit overkomt. Neem daarom altijd direct contact op met uw bank om uw rekening te laten blokkeren. En doe altijd aangifte bij de politie. Dat kan telefonisch, persoonlijk op het bureau of in veel gevallen ook online. Deel daarnaast uw verhaal met vrienden en kennissen. Zo helpt u voorkomen dat er nieuwe slachtoffers worden gemaakt.