GRIESSENBURG - Een 41-jarige man uit Hellevoetsluis is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van vierenhalf jaar voor betrokkenheid bij een drugslab in Giessenburg en bij een stashlocatie in Numansdorp. Een 48-jarige Mexicaan die als chefkok in het lab werkte, krijgt drieënhalf jaar cel. Zijn 34-jarige broer gaat drie jaar de cel in, net als een 39-jarige man uit Hellevoetsluis. Voor een andere Mexicaanse laborant (22 jaar) en een Rotterdammer (26 jaar) wacht een celstraf van twee jaar en tien maanden. Een zevende verdachte is vrijgesproken.


De verdachten werden in september 2023 aangehouden in de loods. In door panelen opgedeelde ruimtes werden chemicaliën (onder meer wijnsteenzuur, aceton en BMK) en hardware (waaronder gasbranders, IBC-containers en pannen) aangetroffen die kunnen worden gebruikt voor het produceren van harddrugs. In een emmer in de loods trof de politie een mengsel waarin metamfetamine, oftewel crystal meth, zat.

Later trof de politie in een loods in Numansdorp gebruikte ketels, vrieskisten en jerrycans met resten van chemicaliën aan. Ook stond er 190 liter aceton en tien kilo caustic soda. De rechtbank stelt vast dat de 41-jarige man uit Hellevoetsluis de loods gebruikte als stashlocatie voor het opbouwen en inrichten van drugslabs zoals in Giessenburg. Naast betrokkenheid bij het drugslab en de stashlocatie is hij vandaag veroordeeld voor het bezit van 43 kogelpatronen.

Mexicaanse methode

Het lab in Giessenburg was professioneel ingericht en helemaal gereed om te starten met de grootschalige productie van (zeer) grote hoeveelheden crystal meth via de ‘Mexicaanse Methode’. Daarbij worden vaak (zoals ook hier) Mexicaanse laboranten naar Nederland gehaald om deze bereidingswijze van metamfetamine toe te passen.

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat crystal meth grote gezondheidsrisico's met zich brengt en dat door de productie van die drugs grote schade aan het milieu en de leefomgeving ontstaat. Het bereiden van metamfetamine gaat namelijk gepaard met het gebruik van zeer gevaarlijke stoffen en chemisch afval. Die stoffen komen vervolgens terecht in de aardbodem, open wateren of openbare ruimtes.

Tentakels verspreiden zich

In Nederland is er inmiddels een stijgende tendens van het aantal opgerolde drugslabs. Daarbij valt met name het aantal crystal meth-labs op. De ontdekking van zo'n lab zorgt voor onrust en een gevoel van onveiligheid in de samenleving. Bovendien kunnen dergelijke drugslabs leiden tot vormen van verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld, waarvan de tentakels zich ook over het buitenland verspreiden. Al met al vindt de rechtbank jarenlange celstraffen op z’n plaats.