DORDRECHT - In de FEB-fabriek van het bedrijf Chemours in Dordrecht is maandagochtend 6 januari tetrafluorethyleen in gasvorm vrijgekomen in de atmosfeer. Tetrafluorethyleen is, net als andere PFAS-stoffen, een zeer zorgwekkende stof.
Door een nog onbekende oorzaak is een van de breekplaten gebroken. Deze platen beschermen de leidingen waarin de stof zich verplaatst. Door de breuk van de breekplaat is het lek ontstaan. Dit gebeurde onder de normale procesomstandigheden binnen de fabriek, meldt de DCMR milieudienst Rijnmond op haar website . Na het voorval is de leiding direct uit bedrijf genomen. Het bedrijf doet vandaag onderzoek naar de oorzaak van het incident.
Volgens DCMR is er maar heel kort gas vrijgekomen. Het milieuteam van DCMR is niet naar de plek gegaan, omdat de emissie van korte duur was en de oorzaak niet direct is vast te stellen. Chemours moet vóór 15.00 uur op dinsdag 7 januari 2025 een update aan DCMR geven over wat er gebeurd is en wat de oorzaak kan zijn.
Update 07 januari 2025 - 12:47 uur
Het gaat om het vrijkomen van een beperkte hoeveelheid van de stof, meldt DCMR. “Op basis van een eerste analyse heeft de stof buiten het bedrijfsterrein geen risicovolle blootstelling veroorzaakt. DCMR onderzoekt dit nog nauwkeurig nadat Chemours meer informatie aanlevert. De ontbrekende informatie verwachten wij dinsdagmiddag 7 januari voor 15.00 uur.” Eventuele vervolgstappen naar aanleiding van het incident worden hier gepubliceerd. DCMR laat verder weten: “Voor deze specifieke stof hebben we in de aangescherpte vergunning opgenomen dat Chemours vanaf 2025 nog maar 170 kg per jaar mag uitstoten. Deze aanscherping heeft de rechtbank in 2023 vernietigd. Tegen deze uitspraak heeft de provincie hoger beroep ingesteld bij de Raad van State. Door de eerder genoemde vernietiging door de rechtbank mag Chemours op dit moment volgens de nog geldende vergunning circa 12.000 kg per jaar uitstoten van deze stof.”
Update 07 januari 2025 - 16:45 uur
Chemours is nog bezig met uitgebreid onderzoek naar de omstandigheden rondom het breken van de breekplaat. De productie ligt nog stil. Zij houden DCMR op de hoogte.
Om te weten of er mogelijk effect van de emissie op de omgeving is geweest, heeft DCMR een berekening uitgevoerd. Op basis van de hoeveelheid vrijgekomen stof, de hoogte van vrijkomen, de heersende windrichting en windsnelheid is het onwaarschijnlijk dat de emissie buiten de terreingrens een risicovolle blootstelling heeft veroorzaakt, aldus DCMR.