ZUID HOLLAND - Chemours heeft, onder voorwaarden, tot 4 juli 2025 de tijd om de lozing van de PFAS-soort tetrafluorpropaanzuur (TFPrA) te verlagen. Door de opgelegde sanctie van 4 februari jl. heeft Chemours verschillende stappen gezet om de lozing op het riool te minimaliseren. De resultaten hiervan zijn voorzichtig positief te noemen. De aangevraagde jaarvracht van TFPrA is teruggebracht van 1.500 kg naar 339 kg in 2025. Vanaf 1 januari 2026 is de aangevraagde jaarvracht 67 kg. Chemours kreeg in eerste instantie tot 4 april 2025 om de onvergunde lozing te beëindigen. De drie maanden extra zijn nodig om nieuwe zuiveringstechnieken te testen en verder te ontwikkelen.
Onderzoek door Chemours
Op 4 februari 2025 legde DCMR Milieudienst Rijnmond namens het provinciebestuur van Zuid-Holland een last onder dwangsom op aan Chemours, vanwege het onvergund lozen van TFPrA. Door de opgelegde sanctie heeft Chemours verschillende stappen gezet om de lozing van TFPrA op het riool te minimaliseren. Er is een productielijn stopgezet en er zijn nieuwe zuiveringstechnieken getest. De eerste resultaten hiervan zijn voorzichtig positief te noemen. Door de positieve resultaten en de verlaagde vergunningaanvraag heeft Chemours gevraagd om de begunstigingstermijn van de sanctie met drie maanden te verlengen. Deze drie maanden zijn nodig om de nieuwe technieken nader te onderzoeken en verder te optimaliseren.
Alleen onder voorwaarden
Er is geen acuut milieu- en gezondheidsrisico dat direct ingrijpen noodzakelijk maakt. Daarom is in februari jl. gekozen voor een last onder dwangsom. Dat neemt niet weg dat we hier als provincie samen met DCMR bovenop blijven zitten. Chemours moet zich dan ook houden aan de volgende voorwaarden:
Chemours mag in deze drie maanden maximaal 94 kg TFPrA op het riool lozen. Er zijn extra monitoringsverplichtingen opgelegd. DCMR houdt hier toezicht op.
Op 5 juli moet Chemours volledig aan de opgelegde last onder dwangsom van 4 februari 2025 voldoen. Tenzij de lozing zoals aangevraagd op dat moment kan worden gelegaliseerd. Er is dan niet meer langer sprake van een overtreding. De aanvraag wordt afzonderlijk beoordeeld; daarop kan en zal niet worden vooruitgelopen.
Chemours moet binnen vier weken na de periode van 4 april 2025 tot 4 juli 2025 de monitoringsgegevens van de lozing delen met DCMR.
Als Chemours zich niet aan de voorwaarden houdt dan vervalt de verlengde begunstigingstermijn. De dwangsom, zoals vastgelegd in het dwangsombesluit van 4 februari jl., aan Chemours is dan weer van kracht. Bij overtredingen moet Chemours de dwangsom betalen.
Beoordeling aangevraagde jaarvracht
De vergunbaarheid van de aangepaste aanvraag wordt nu beoordeeld door DCMR in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat en met inachtneming van de adviezen van het RIVM. DCMR verwacht een ontwerpbesluit op de aanvraag in juni 2025 te kunnen publiceren.
Wat is TFPrA?
De officiële naam is 2,3,3,3-Tetrafluorpropaanzuur (TFPrA). TFPrA is een PFAS-verbinding met een korte keten. De stof ontstaat tijdens productieprocessen in de fabriek. Het RIVM houdt voor TFPrA een RPF aan van 0,01. RPF staat voor ‘Relatieve Potentie Factor’ en is een maat voor de schadelijkheid van verschillende PFAS ten opzichte van de referentiestof PFOA. De schadelijkheid van 100 kg TFPrA wordt door het RIVM dus beoordeeld als vergelijkbaar met die van 1 kg PFOA. Dat betekent dat de schadelijkheid in vergelijking met PFOA een factor 100 lager is.
Lid GS-brieven aan Provinciale Staten
Gedeputeerden Stolk en Zevenbergen hebben de Provinciale Statenleden over de aangepaste begunstigingstermijn geïnformeerd. Lees hier de lid GS-brief. Lees hier de lid GS-brief van gedeputeerden Stolk en Zevenbergen over de opgelegde last onder dwangsom.