ZUID-HOLLAND - De provincie Zuid-Holland helpt de energieregio’s (RES-regio’s) om schone en betaalbare elektriciteit in eigen buurt op te wekken. Daarom gaat ze nu onderzoeken waar er in de provincie nog windmolens zouden kunnen worden toegestaan. Het achterliggende principe: het liefst wek je de elektriciteit dáár op waar je hem ook gebruikt.

Toenemend belang energie uit eigen buurt
Gedeputeerde Potjer: "In tijden van toenemende energievraag, vollopende stroomnetten, hoge energietarieven, geopolitieke spanningen, sabotage van kabels en leidingen op zee en klimaatextremen is schone en betaalbare energie uit eigen buurt cruciaal. Met deze routekaart maakt de provincie Zuid-Holland daarbij de omslag om dit te helpen realiseren. Zo werken wij aan een krachtig Zuid-Holland voor al onze inwoners."

Een deel van de energieregio’s (RES-regio’s) in Zuid-Holland ligt niet op schema om de doelstellingen voor duurzame opwek in 2030 te halen. Dat bleek onlangs uit de monitor van het Planbureau voor de Leefomgeving en uit de analyse van de nationale organisatie van energieregio’s (NPRES). De doelen voor 2050 raken steeds verder uit beeld omdat er bovendien nauwelijks nog nieuwe windprojecten in de planning zitten. Dit kan grote gevolgen hebben voor de nabije toekomst; de vraag naar elektriciteit neemt alleen maar toe, net als de netcongestie, en de stroom moet toch ergens vandaan komen.

Decentraal energiesysteem
In een recente brief aan de Tweede Kamer bevestigt minister Hermans (KGG) het belang van een decentraal energiesysteem: "Het regionale deel van het energiesysteem draagt bij aan energie-onafhankelijkheid, vermindering van netcongestie én een betere uitvoerbaarheid want het kost minder tijd, grondstoffen en arbeid."

Voor de provincie is het belangrijk dat verbruik van elektriciteit en opwek van elektriciteit aan elkaar gekoppeld worden. Op die manier wordt het elektriciteitsnet niet onnodig belast en heb je minder last van netcongestie. Ook hoef je minder dure, lange kabels aan te leggen. Om het decentrale energiesysteem te bevorderen, steekt de provincie bijvoorbeeld geld in het creëren van energiehubs. Een energiehub is een lokale samenwerking van bedrijven, instellingen en bewoners waarin opwek en afname van energie onderling wordt afgestemd: zo heb je minder pieken.


Routekaart
Op dit moment willen energieregio’s een windproject realiseren, maar ligt het juist aan de provincie dat ze niet verder kunnen. In de Routekaart spreekt de provincie af meer te gaan doen om deze regio’s te helpen. Daarom gaat de provincie nu onderzoeken waar er überhaupt nog windprojecten mogelijk zijn. De vorig jaar gepubliceerde Routekaart stippelt zo het pad naar 2030 uit.

De provincie Zuid-Holland heeft 7 energieregio’s. Binnen een energieregio werken gemeenten, provincies en waterschappen samen aan een Regionale Energiestrategie (RES). Deze regio’s worden dan ook RES-regio’s genoemd. De Zuid-Hollandse regio’s en de provincie hebben samen afgesproken om in 2030 6,3 tot 6,8 TWh duurzame elektriciteit op te wekken.